Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Της φυλακής τα σίδερα είναι …για τους αστέγους


Καθημερινές  ιστορίες συχνά μας δείχνουν  ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός για κάποιους ανθρώπους καταλήγει να είναι μονόδρομος. Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι οι γεννεσιουργές αιτίες και τα αποτελέσματά του κοινωνικού αποκλεισμού δημιουργούν, δυστυχώς, ένα φαύλο κύκλο που πολλές φορές εγκλωβίζει δια βίου τα θύματά του στο περιθώριο.




Αυτό είναι το πεσιμιστικό σχόλιο για την πρόσφατη φυλάκιση του Γιάννη.


Ο 55χρονος Γιάννης για κοινωνικούς λόγους (πρωτότυπο!) κατέληξε σε κάποια στιγμή της ζωής του να είναι άστεγος πλην όμως συνέχισε να έχει μια δυναμική σχέση με τη ζωή. Ως εξυπηρετούμενος, πριν 5 χρόνια,  εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, φιλοξενούμενος στον φορέα και εργαζόμενος( σε θέση κλειδί)  μέχρι και σήμερα  στο Εργαστήρι Ανακύκλωσης Χαρτιού.


Μέχρι εδώ όλα καλά για την ζωή του άστεγου Γιάννη που έχει σπίτι να μείνει, ένα εισόδημα για να ζει αξιοπρεπώς , μέχρι τη στιγμή που το «αμαρτωλό» παρελθόν συναντήθηκε με το ελπιδοφόρο παρόν του.


Οικονομικές υποχρεώσεις από παρελθόντα - όχι όμως ξεχασμένα- χρέη προς τρίτους ήρθαν στην επιφάνεια κατά την διαδικασία ενός  συνηθισμένου ελέγχου στοιχείων και οδήγησαν την Παρασκευή 28 Ιουνίου τον Γιάννη στο κρατητήριο.


Παρότι η προσωποκράτηση, για διάφορες αιτίες, αστέγων είναι πλέον ένα συνηθισμένο για εμάς γεγονός, τα απορρέοντα συναισθήματα, ευτυχώς, μπορούν ακόμα να κινητοποιούν θετικές διαδικασίες.






Αυτό είναι το αισιόδοξο σχόλιο για την φυλάκιση του Γιάννη.


Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός η νομική υπηρεσία της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, οι φίλοι του Γιάννη από το Πρόγραμμα Αστέγων, οι συνάδελφοί του από το Εργαστήρι, και πολλοί από προσωπικό της ΚΛΙΜΑΚΑΣ συμφώνησαν και συνεργάστηκαν ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό για να καλυφθούν τα έξοδα της δικαστικής του συμπαράστασης (αιτήσεις, εφέσεις κ.λ.π) μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης.


Τα χρέη εκκρεμούν το ίδιο και η δίκη. Ελπίζουμε οι προσπάθειες μας να βρουν το στόχο και να σπάσουν επιτέλους τον φαύλο κύκλο του Γιάννη.





Είδωμεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου