Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Στρατιές οι άστεγοι στην Ελλάδα

Τα 7.720 άτομα φτάνει ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην καταγραφή οι αθίγγανοι και οι αλλοδαποί. Από αυτούς, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Υγείας, περίπου 1.800 άτομα ζουν στον δρόμο ή διαμένουν σε νυχτερινά καταφύγια. Τα στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα  στις 15 Απριλίου 2009 ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός κ.Μ. Σαλμάς, κατά την επίσκεψή τους σε κοινωνικό ξενώνα αστέγων στον Ρέντη.


Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Σαλμάς, 970 άτομα στερούνται κατοικίας και διαμένουν σε ξενώνες για αστέγους, σε καταφύγια γυναικών ή έχουν πρόσφατα πάρει εξιτήριο από σωφρονιστικά καταστήματα ή νοσοκομεία.
Αλλα 2.200 άτομα διαβιούν σε μη ασφαλή καταλύματα, δηλαδή είτε φιλοξενούνται προσωρινά από συγγενείς και φίλους είτε έχουν κάνει παράνομη υπενοικίαση, παράνομη χρήση χώρων ή κτιρίων και καταπάτηση γης. Επίσης, περίπου 2.730 άτομα ζουν σε ανεπαρκή καταλύματα, δηλαδή σε τροχόσπιτα, κοντέινερ, καταυλισμούς, σκηνές, παραπήγματα, οικισμούς θυμάτων φυσικών καταστροφών, καταστήματα, αποθήκες και μαντριά.
Το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης του Εθνικού Προγράμματος Υποστήριξης και Φροντίδας Αστέγων, ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των αστέγων στην Ελλάδα στηριζόμενο σε στοιχεία που έδωσαν οι νομαρχίες όλης της επικράτειας.
«Ηκοινωνική αλληλεγγύη είναι ο βασικός πυλώνας όλων των πολιτικών μας προγραμμάτων και αποτελεί την κατ΄ εξοχήν έκφραση του κοινωνικού μας πολιτισμού» δήλωσε χθες ο κ. Αβραμόπουλος. Και πρόσθεσε: «Ηδη έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει στόχο να καταγραφούν σε ολόκληρη την Ελλάδα όλοι οι άστεγοι. Και πρέπει να σας πω ότι τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πάρα πολλοί. Περισσότεροι από αυτούς που ήσαν πριν. Και τούτο διότι και κοινωνιολογικά έχουν αλλάξει τα δεδομένα». Σύμφωνα με τον υπουργό η καταγραφή των αστέγων έχει στόχο τη δημιουργία ενός μητρώου όλων εκείνων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=264075&dt=16/04/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου