Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Έρευνα για το Ψυχοκοινωνικό Προφίλ και τα Προβλήματα Διαβίωσης στο Δρόμο

Μέσα από την καθημερινή μας επαφή με τους άστεγους της Αθήνας αλλά και με άτομα που κινδυνεύουν να βρεθούν δυνητικά χωρίς στέγη, παρατηρήσαμε ότι οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας στόχου μεταβάλλονται διαρκώς. Η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό αστέγων που παρατηρείται παγκοσμίως, μας οδήγησαν στο να διερευνήσουμε συστηματικά πλέον τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους στο να χάσουν τη μόνιμή στέγη τους, το ψυχοκοινωνικό τους προφίλ και τις συνθήκες διαβίωσης στο δρόμο.

Η ποσοτική έρευνα που έχει διεξάγει η ΚΛΙΜΑΚΑ από τα τέλη Μαΐου 2005 έχει ξεκινήσει από την Αθήνα και επεκτείνεται στην καταγραφή του φαινομένου και σε άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας μας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα). Ο άμεσος στόχος είναι η εκτίμηση του αριθμού των αστέγων στις προαναφερθείσες περιοχές, η καταγραφή διαφόρων εκφάνσεων του φαινομένου της απώλειας στέγης και η διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης στο δρόμο. Αντίστοιχη έρευνα στη χώρα μας δεν έχει πραγματοποιηθεί από άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Η έρευνα, η οποία διεξάγεται υπό την εποπτεία διεπιστημονικής ομάδας της «ΚΛΙΜΑΚΑ» και με τη συμμετοχή εθελοντών σκοπεύει να συγκεντρώσει δείγμα 1000 αστέγων. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιούμε βασίστηκε στην έρευνα "courses of homelessness" της Αμερικάνικης μη κερδοσκοπικής εταιρείας ερευνών 'The RAND Corporation' η οποία εδώ και πενήντα περίπου χρόνια διεξάγει έρευνες και κάνει προτάσεις στα θεσμικά όργανα για τη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την υγεία, δημόσια ασφάλεια, παιδεία, επιστήμη και τεχνολογία. Η «ΚΛΙΜΑΚΑ» σε συνεργασία με τον οργανισμό αυτό, έλαβε την έρευνα αυτή, τη μελέτησε και την προσάρμοσε στα ελληνικά δεδομένα, ενώ την εμπλούτισε και με επιπλέον στοιχεία (αίτια, κατάσταση ψυχικής υγείας κ.α.) που θέλουμε να διερευνήσουμε.

Τα συμπεράσματα έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ αποτελούν και τη βάση στο σχεδιασμό παρεμβάσεων και προτάσεων στρατηγικών αντιμετώπισης και νέων πολιτικών αναφορικά με το φαινόμενο της έλλειψης στέγης προς την πολιτεία και άλλους εμπλεκόμενους φορείς (κυβερνητικούς και μη).

Τα αποτελέσματα από την έρευνα που διεξήχθη από τον Ιούλιο 2005 έως το Μάιο 2006 ( σε δείγμα 200 ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισσα ) μπορείτε να τα βρείτε εδώ:











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου