Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΗΠΑ: άστεγοι σε... άδεια σπίτια

Μπορεί η μετακόμιση της Βασίλισσας Ωμέγα (Queen Omega) να είναι από τις λίγες που έγινε κάπως φανερά, αλλά κατά την «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», καθημερινά στις ΗΠΑ εκατοντάδες σπίτια που έμειναν άδεια, λόγω της κρίσης, γεμίζουν και μάλιστα πολύ γρήγορα από αστέγους.
Η Βασίλισσα Ωμέγα (όπως η ίδια συστήνεται) είναι 48 ετών. Μετακόμισε πρόσφατα από το σπίτι φίλου της, στο οποίο κοιμόταν σε καναπέ, σε σπίτι τριών υπνοδωματίων που πριν από μερικά χρόνια είχε πωληθεί αντί 400.000 δολαρίων. Συστήθηκε στους γείτονες, υπέγραψε συμβόλαια με τις εταιρείες ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και έκανε και σύνδεση στο Ιντερνετ. Εκείνο που δεν είπε σε κανέναν είναι ότι δεν έχει δικαίωμα να μένει στο σπίτι. Υπάρχουν πάνω από δέκα οργανώσεις δικαιωμάτων πολιτών στις ΗΠΑ που βοηθούν τους άστεγους να πιάσουν ένα από τα χιλιάδες σπίτια που έμειναν άδεια λόγω κατασχέσεων ή εξώσεων. Η οργάνωση «Πάρε Πίσω τη Γη», που βοήθησε την Ωμέγα, είναι από εκείνες που εργάζονται κάπως πιο φανερά. Οι ίδιες οργανώσεις πολύ συχνά στηρίζουν δανειολήπτες για να μην αφήσουν τα σπίτια τους σε περίπτωση κατάσχεσης ή έξωσης. Το θεωρούν ως πράξη πολιτικής ανυπακοής. Και λένε οι οργανώσεις ότι συχνά τους βοηθούν και οι γείτονες των δανειοληπτών, ακόμα και τα αστυνομικά τμήματα. Οι σερίφηδες κάνουν τα στραβά μάτια ή απλώς κωλυσιεργούν, όταν πρέπει να αντιδράσουν στις καταπατήσεις. Ετσι, οι καταπατήσεις μπορεί να διαρκέσουν από 20 λεπτά ώς πάνω από ένα χρόνο. Πάντως κοστίζουν περί τα 200 δολάρια στις οργανώσεις που βοηθούν.

Στη Μινεσότα, η οργάνωση «Οικονομική Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Φτωχών» στέγασε σε 13 σπίτια οικογένειες αστέγων. Στη Φιλαδέλφεια η Ενωση Δικαιωμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας Κένσινγκτον συντηρεί το κτίριο στο οποίο μένουν 13 οικογένειες. Η Σέρι Χονκάλα, μέλος της οργάνωσης στη Μινεσότα, δήλωσε ότι της ζητούν να εκπαιδεύσει μέλη και άλλων τέτοιων οργανώσεων που βοηθούν στην καταπάτηση άδειων ιδιοκτησιών. Οσο για τους καταπατούντες ξέρουν ότι μπορεί να αναγκαστούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Ως τότε φέρονται σαν στο σπίτι τους. Απλώς κάνουν όσο γίνεται λιγότερη αισθητή την παρουσία τους.

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ , ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου