Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ...Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

μια βραδιά συμβολικής συμπαράστασης στους άστεγους συμπολίτες μας






δελτίο τύπου

Στην Ελλάδα σήμερα, μετά από δύο χρόνια μνημονίων, μεσοπροθέσμων και εφαρμοστικών νόμων, οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και της συνεχιζόμενης  λιτότητας, κάνουν σαφές το γεγονός: Η φτώχεια και η κρίση δεν κάνουν πλεόν διακρίσεις! 
Το ότι σήμερα έχεις μια οργανωμένη και τακτοποιημένη ζωή δεν σημαίνει ότι η κατάσταση θα είναι έτσι και αύριο.


Οι αριθμοί μιλούν:
7η η  Ελλάδα σε ποσοστό φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων (27,7%) στην Ε.Ε. των 27 χωρών (μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Λεττονία, Λιθουανία, Ουγγαρία και Πολωνία.) (ΕΛΣΤΑΤ)

27,7% των Ελλήνων ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (Eurostat)

1στους 4 (25,5%) που δεν είναι φτωχός, ζει σε κατοικία που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του (ΕΛΣΤΑΤ)

το 27,8% του μη φτωχού πληθυσμού δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις δαπάνες στέγασης. (ΕΛΣΤΑΤ)

1 στους 7 πολίτες της Αθήνας τρώει στα  συσσίτια

και πάει λέγοντας ..καταγράφοντας την θλιβερή νεοελληνική πραγματικότητα όσο και τη  διολίσθηση  του «τακτοποιημένου» μεσοαστού μιας πάλαι ποτέ φαινομενικά ευημερούσας ελλάδας στην κατηγορία των νεόπτωχων ή και των νεοαστέγων.

Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη στέγη ( το άρθρο 21 παρ.4 ορίζει :«Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους») αναμένει την πρακτική εφαρμογή του σε συνέχεια της υλοποίησης  σχετικού νόμου  που  προσφάτως  (και επιτέλους!) η ελληνική πολιτεία ανέλαβε να καταρτίσει μέσω του Υπουργείου Υγείας και (αρμοδίων...) φορέων.

Η –για πρώτη φορά επίσημη εξαγγελία- εφαρμογής  ενός νόμου που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα  αναμφίβολα ρίχνει φως στη σκιά ενός, για δεκαετίες, υποτιμημένου προβλήματος. Ωστόσο, παραμένει ασαφές  το πότε και πώς...


Η υπάρχουσα κατάσταση σίγουρα δεν αφήνει περιθώρια χρόνου και εφησυχασμού αλλά και προβληματίζει θέτοντας ερωτήματα όπως το  αν οι νομοθετικές ρυθμίσεις  μπορέσουν να ξεφύγουν από την εμμονή των φιλανθρωπικού τύπου  (και αναμφίβολων αποτελεσμάτων) υπηρεσιών και εντάξουν στις δράσεις τους μέτρα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των αστέγων, με μέτρα στήριξης από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση.
Παράλληλα η ποσοτική αποτύπωση του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο (καταμέτρηση αστέγων, χαρτογράφηση περιοχών κ.λ.π), βάσει μετρήσεων και όχι εκτιμήσεων, παραμένει ακόμα ζητούμενο αλλά και βασική προϋπόθεση για μια ρεαλιστική χάραξη πολιτική στέγασης.

............................................................................................................................

Συνεχίζοντας την μακρόχρονη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων, η “ΚΛΙΜΑΚΑ” διοργανώνει, την Παρασκευή 30  Μαρτίου 2012, για  συνεχή  χρονιά, από τις 06:00 μ.μ  έως 08:00 π.μ (Σαββάτου 31 Μαρτίου) στην Πλατεία Κλαυθμώνος,  βραδιά «Sleep Out» καλώντας τους πολίτες να βιώσουν μια χειμωνιάτικη νύχτα στο δρόμο.

 Πρόκειται για  εκδήλωση συμβολικής συμπαράστασης στους αστέγους με στόχο την αφύπνιση και την κινητοποίηση της πολιτείας και των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων ως ένα ιδιαίτερο κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί πολιτικούς σχεδιασμούς και οργανωμένη δράση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις όπως ενημέρωση για το πρόβλημα των αστέγων και τις υπηρεσίες του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων, προβολή σχετικών ταινιών - video κ.λ.π καθώς και καλλιτεχνικά δρώμενα όπως, συναυλία, θεατρική παράσταση, έκθεση φωτογραφίας κ.λ.π

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων αναμφίβολα δεν είναι υπόθεση μιας νύχτας...
Ας σταθούμε συνειδητά ενεργοί, αποκλείοντας τη στείρα φιλανθρωπία,  σε προσπάθειες που στηρίζουν έμπρακτα το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση και διαβίωση. Γιατι η διασφάλιση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων όσων ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι υπόθεση όλων μας.

            
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους  στηρίζουν με χορηγίες και εθελοντική προσφορά τη διοργάνωση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον Δήμο Αθηναίων για την ευγενική παραχώρηση της πλατείας Κλαυθμώνος.

Τηλεφωνική Γραμμή Ενημέρωσης και Υποστήριξης Αστέγων 10520
Η ΚΛΙΜΑΚΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων διευρύνοντας τις δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης αλλα και αποτύπωσης του φαινομένου της έλλειψης στέγης,  θέτει σε εφαρμογή, με την ευγενική χορηγία της wind, τον πενταψήφιο αριθμό 10520. Στόχος  της γραμμής είναι αφενός η ενημέρωση πολιτών που διαβιούν εκτός στέγης ή βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας στέγης για τις υπάρχουσες υπηρεσίες (στέγασης, σίτισης, ιατροφραμακευτικής φροντίδας, κοινωνικοπρονοιακών, νομικών ή εργασιακών θεμάτων κ.λ.π) και αφετέρου η αριθμητική αποτύπωση σε εθνικό επίπεδο του πληθυσμού των αστέγων καθώς και η χαρτογράφηση των περιοχών όπου διαβιούν.

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας
Αλαμάνου Άντα
τηλ. 210 3417160-3,  6972 257906, φαξ: 210 3417164,
e-mail: alamanou@klimaka.org.gr,
website: www.klimaka.org.gr,
www.astegoi-klimaka.blogspot.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου